[Choose your language]

Hur man gör en sidovolt!

Vad kul att du vill lära dig att göra en sidovolt/sideflip. Sidovolt är en av dem grundläggande volterna i parkour och freerunning. Sidovolt återfinns även i snowboard, slackline och många andra extremsporter.

Nedan hittar du instruktioner du kan följa hos Dome Adrenaline Zone eller en välutrustad trampolinhall/gymnastikhall:

Steg 1: Försök att göra en sidokullerbytta över en rundad kloss på en airtrack. Kom ihåg att testa åt båda hållen för att vara helt säker på att du kör åt rätt håll. Fötterna ska vid avstamp vara placerade som att du åker skateboard.

(Det finns ett påstående att drygt 90% av alla högerhänta människor kör sidovolt med vänster hand framåt, och att drygt 90% av alla vänsterhänta kör med högerhanden framåt. Det finns ingen vetenskapligt grundad källa för detta påstående men kan vara en värdefull riktlinje när du testar din första sidovolt).

Steg 2: Försök att använda armen när du gör din sidokullerbytta över den rundade klossen. Armen placerad längst fram ska dra som en grävskopa mot knät. Man kan låtsas att en mygga sitter på/under knät som man ska slå.

Steg 3: Försök att göra din sidokullerbytta med mer avstamp så man hoppar över klossen. Det kan krävas flera försök men målet är att inte nudda klossen i fråga.

Steg 4: Ta bort klossen helt och hållet och testa din sidovolt på airtrack eller trampolin. Kom ihåg att dra hårt med armen mot knät och att hoppa mycket.

Steg 5: När du känner dig redo kan du testa på golv. Kom ihåg att dra hårt med armen mot knät och att hoppa mycket.

Kom ihåg att ta det sakta men säkert så kommer det gå jättebra!



968
971